Dojenčad

Dojenčad

Razdoblje od prvog do dvanaestog mjeseca života naziva se dojenačko razdoblje, a dijete dojenče. Dojenačko razdoblje izuzetno je zahtjevno i za dijete i za roditelje, obitelj ali i stručnjake, prvenstveno pedijatre.

Dijete ovisno o svojoj razvojnoj dobi ima različite potrebe. Tijekom dojenačke dobi intenzivno raste i razvija zbog čega je neophodna optimalna prehrana, njega i dobra suradnja roditelja i pedijatra.

Tijekom prve godine života zdravo dojenče utrostruči svoju porodnu masu, naraste oko 25 centimetara, a opseg glave poraste za 12 centimetara prosječno.

Rast i razvoj tijekom prve godine djetetova života je vrlo intenzivan.

Porast tjelesne mase, duljine i opsega glave je očigledan.

Ponašanje i razvoj dojenčeta se mijenja iz dana u dan. Prvih mjeseci prisutni su  tzv. urođeni refleksi. U idućim mjesecima postupno se gube i zamjenjuju zrelijim obrascima ponašanja. Prehrana dojenčeta izaziva veliku pozornost i kod roditelja i kod pedijatara. Zašto? Zato što istraživanja pokazuju da značajno utječe na očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti i to kratkoročno i dugoročno.

Pitanja oko dohrane, uvođenja kašica voćnih, povrtnih, priprema juhica, variva, postaju sve prisutnija.

Tijekom prve godine ima i puno redovnih rutinskih pedijatrijskih pregleda. Dosta je sistematskih pregleda na kojima se prati rast i razvoj dojenčeta ali se počinje i s programom cijepljenja. Sve to izaziva kod roditelja brojna pitanja i dileme. Odgovori i iskustva bližnjih su često oprečna.

Teško se roditeljima snaći tijekom tog intenzivnog i turbulentnog razdoblja rasta i razvoja djeteta. Puno je lakše ako se upoznate s redoslijedom i sadržajem sistematskih pregleda,  protokolima postupanja, smjernicama prehrane, dohrane, profilaktične primjene lijekova.

Nudimo Vam odgovore na ta i brojna druga pitanja s kojim ćete se neminovno tijekom prve godine života djeteta susresti.

 

 

 

©2024 Parenthood Institute

Search